30 saniyede erken ölüm riskini tespit etmenin basit yolu!

Harper’ın Önerdiği Test ile Sağlık Durumunuzu Değerlendirin!

Harper’ın önerdiği test 30 saniye kuralına dayanıyor. Kas gücü, denge ve genel sağlık durumu hakkında önemli ipuçları veren testi yapmak için bir kronometre ayarlayın ve 30 saniye içinde kaç kez sandalyeden kalkıp tekrar oturabildiğinizi sayın.

Testin Ortalama Değerleri

60 yaşındaki erkekler için 14 tekrar, kadınlar için 12 tekrar normal kabul ediliyor.

65-69 yaş aralığında erkekler için 12, kadınlar için 11 tekrar ideal.

80-84 yaş grubunda erkekler için 10, kadınlar için 9 tekrar öneriliyor.

90 yaşındaki erkekler ortalama 7, kadınlar ise 4 squat yapabiliyor.

Eğer bu değerlerin önemli ölçüde altında kalıyorsanız, düşme riski ve erken ölüm ihtimali artabilir.

Harper’a göre, düzenli egzersiz yapmak kas gücünü artırarak yaşlanma sürecini yavaşlatabilir. Özellikle denge ve dayanıklılık egzersizleri, ilerleyen yaşlarda hareket kabiliyetini korumak için kritik rol oynuyor.

Bu basit test, sağlığınızı değerlendirmek ve gelecekteki riskleri önlemek için önemli bir araç olabilir. Vücudunuzu dinleyin, aktif kalın ve sağlıklı bir yaşam için harekete geçin!

Related Posts

“Yangınlarda Solunum Şikayetleri 3 Katına Çıkıyor”

Yangınlarda solunum şikayetleri 3 katına çıkıyor. Uzmanlar yangın sonrası solunum şikayetlerinin arttığına dikkat çekerek alınması gereken önlemleri anlattı. 

Bakanlık açıkladı: 5 milyon kişinin yüzde 35’i fazla kilolu

Sağlık Bakanlığı, ‘İdeal Kilonu Öğren Sağlıklı Yaşa’ kampanyasının altıncı haftası sonunda 4 milyon 923 bin 302 kişinin boy ve kilo ölçümlerinin gerçekleştirildiğini, yaklaşık yüzde 35’inin fazla kilolu ve yüzde 26’sının obez aralığında olduğunu açıkladı.

Ergenlerde madde bağımlılığında aile desteği kritik önem taşıyor

Ergenlik dönemi, kişilerin kimliğini şekillendirdiği, duygusal ve sosyal gelişimin yoğun yaşandığı hassas bir süreç. Bu dönemde yaşanan değişimlerin bazen bağımlılık risklerini de beraberinde getirdiğine dikkat çeken Yeşilay Bilim Kurulu Üyesi, Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Prof. Dr. Şaziye Senem Başgül, ailelere erken uyarı işaretlerini dikkate almaları ve çocuklarıyla sağlıklı iletişim kurmaları yönünde çağrıda bulundu.

Her gün acı yiyenler dikkat: Bilimsel olarak kanıtlandı

Acı yiyeceklerin kilo verme üzerindeki potansiyel etkisi, uzmanların ve araştırmacıların dikkatini çekmeye devam ediyor. Pensilvanya Eyalet Üniversitesi’nden doktora sonrası araştırmacı Dr. Paige Cunningham’ın Verywell Health’e yaptığı açıklamaya göre, yiyeceklere lezzetini bozmayacak ancak acılık katacak kadar acı biber eklemek, daha az yemek yemenize yol açabilir.

Cam şişelerdeki tehlike açığa çıktı: İşte yıllardır bilmediğimiz gizli gerçek

Fransa Gıda Güvenliği Ajansı’nın yayımladığı yeni araştırmaya göre, cam şişelerdeki içecekler, plastik şişelere kıyasla 5 ila 50 kat daha fazla mikroplastik içeriyor. Araştırma, bu mikroplastiklerin kaynağının cam şişe değil, metal kapaklardaki boyalar olduğuna dikkat çekiyor.

Uzmanı açıkladı: Lenfödem mi selülit mi?

Lenfödemin ilerleyen aşamalarında hastalarda hareket zorluğu ve yaralar içinde kalan kollar ve bacakların görebildiğine dikkat çeken Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Deniz Çevirme, “Lenfödem sinsi-ilerleyici, kronikleşen ve ileri evrelerde tedavi edilmesi zorlaşan bir hastalıktır. İşte bu nedenle erken evrede tanınması çok önemlidir” dedi.