Harvard Üniversitesi’ndeki Magna Carta’nın “ucuz kopya” sanılan belgenin nadir nüshalardan olduğu anlaşıldı




Harvard Üniversitesi’nin Magna Carta İncelemesi

Harvard Üniversitesindeki Nadir Magna Carta Kopyası

Harvard Üniversitesi koleksiyonundaki nadir bir nüsha, aslında ucuz bir kopya olmadığını ortaya çıkardı. İngiliz demokrasisinin en eski belgesi olan Magna Carta’nın 1300 yılına ait nadir bir nüshası, Harvard’da bulundu. Hukuk sisteminin temelini atan bu belgenin orijinali 4 kopya olarak biliniyordu, ancak 1300 yılına ait versiyonundan 6 kopya olduğu düşünülüyordu.

Ultraviyole Işını ve Detaylı İnceleme

King’s College London üniversitesinden Profesör David Carpenter ve East Anglia Üniversitesinden Profesör Nicholas Vincent, Harvard’daki Magna Carta kopyasını incelemek için çalışmalar yürüttü. Ultraviyole ışını ve spektral görüntüleme teknikleri kullanarak belgeyi detaylı bir şekilde inceleyen profesörler, belgedeki katmanların eşleştiğini tespit etti.

Milyonlarca Dolar Değerindeki Nadir Nüsha

1300 yılında hazırlanan Magna Carta nüshalarının farklılık gösterdiğini belirten Profesör Carpenter, Harvard’ın milyonlarca dolar değerindeki bu nadir nüshaya sahip olduğunu aktardı. Üniversitenin bu kopyayı yıllardır fark etmeden koleksiyonunda bulundurmasına şaşırdığını belirten Carpenter, üniversitenin bu nüshayı satma gibi bir planının olmadığını vurguladı.

Magna Carta Nedir?

Magna Carta, 15 Haziran 1215 tarihinde imzalanan bir İngiliz belgesidir. Kralın yetkilerini kısıtladığı ve halka bazı haklar ve özgürlükler tanıdığı bu belge, Orta Çağ’ın en önemli hukuki belgelerinden biridir. Günümüzde demokrasinin temel referans belgelerinden biri olarak kabul edilen Magna Carta, feodallerin haklarını garanti altına alan ve hukukun üstünlüğü ilkesine vurgu yapan bir anlaşmadır.


Related Posts

İran, ABD ile müzakere masasına dönecek

İran, ABD ile yeni bir nükleer müzakereye yeşil ışık yaktı ancak Dışişleri Bakanı Arakçi, bunun için Washington’dan askeri saldırı olmayacağına dair garanti istedi. Arakçi, diplomasinin hâlâ bir seçenek olduğunu vurguladı.

Fabrikada facia: 2 çocuk annesi feci şekilde can verdi

Balıkesir’de pastörize yumurta ve yumurta tozu üretimi yapılan bir tesiste meydana gelen iş kazasında elektrik akımına kapılan Betül Dilek (44), hayatını kaybetti.

Bülent Arınç’tan Erdoğan’a ‘Mehmet Murat Çalık’ çağrısı: ‘Kişilerin kimliklerinden bağımsız olarak…’

Eski TBMM Başkanı Bülent Arınç, sağlık durumu kritik seviyede olan tutuklu Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık üzerinden hasta tutuklular için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a çağrı yaptı. Arınç “Kişilerin kimliklerinden bağımsız olarak her şeyden önemli olan yaşam hakkıdır. Tutuksuz yargılanma esastır. Tutukluluk yerine geçecek pek çok adli kontrol tedbiri vardır” dedi.

İsrail 12 saat süre verdi! İranlı siyasilere tehdit

İran lideri Ayetullah Ali Hamaney’in danışmanı ve eski Meclis Başkanı Ali Laricani, İsrail’in saldırıların ilk gününde bazı yetkililere tehdit mesajı gönderdiğini bildirdi. İran lideri Ayetullah Ali Hamaney’in danışmanı ve eski Meclis Başkanı Ali …

120 dolara aldığı saat servete dönüştü! Sırrı faturasında yatıyor

Almanya’da 1960 yılında 120 dolara aldığı saatin değeri günümüzde servete dönüştü. 60’lı yıllardan bu yana sakladığı fatura değerini en az 30 bin dolar artırdı.

‘O benim kıymetlim’ dedi, yargıyı reddetti

ETS’de danışmanken Kültür ve Turizm Bakanlığı’na genel müdür olarak atanan Neşe Çıldık’ı ‘Grand Kartal Otel’ soruşturmasından Bakan Mehmet Nuri Ersoy kurtardı.