Harvard Üniversitesi’ndeki Magna Carta’nın “ucuz kopya” sanılan belgenin nadir nüshalardan olduğu anlaşıldı




Harvard Üniversitesi’nin Magna Carta İncelemesi

Harvard Üniversitesindeki Nadir Magna Carta Kopyası

Harvard Üniversitesi koleksiyonundaki nadir bir nüsha, aslında ucuz bir kopya olmadığını ortaya çıkardı. İngiliz demokrasisinin en eski belgesi olan Magna Carta’nın 1300 yılına ait nadir bir nüshası, Harvard’da bulundu. Hukuk sisteminin temelini atan bu belgenin orijinali 4 kopya olarak biliniyordu, ancak 1300 yılına ait versiyonundan 6 kopya olduğu düşünülüyordu.

Ultraviyole Işını ve Detaylı İnceleme

King’s College London üniversitesinden Profesör David Carpenter ve East Anglia Üniversitesinden Profesör Nicholas Vincent, Harvard’daki Magna Carta kopyasını incelemek için çalışmalar yürüttü. Ultraviyole ışını ve spektral görüntüleme teknikleri kullanarak belgeyi detaylı bir şekilde inceleyen profesörler, belgedeki katmanların eşleştiğini tespit etti.

Milyonlarca Dolar Değerindeki Nadir Nüsha

1300 yılında hazırlanan Magna Carta nüshalarının farklılık gösterdiğini belirten Profesör Carpenter, Harvard’ın milyonlarca dolar değerindeki bu nadir nüshaya sahip olduğunu aktardı. Üniversitenin bu kopyayı yıllardır fark etmeden koleksiyonunda bulundurmasına şaşırdığını belirten Carpenter, üniversitenin bu nüshayı satma gibi bir planının olmadığını vurguladı.

Magna Carta Nedir?

Magna Carta, 15 Haziran 1215 tarihinde imzalanan bir İngiliz belgesidir. Kralın yetkilerini kısıtladığı ve halka bazı haklar ve özgürlükler tanıdığı bu belge, Orta Çağ’ın en önemli hukuki belgelerinden biridir. Günümüzde demokrasinin temel referans belgelerinden biri olarak kabul edilen Magna Carta, feodallerin haklarını garanti altına alan ve hukukun üstünlüğü ilkesine vurgu yapan bir anlaşmadır.


Related Posts

İran ilk kez kullandı! “Canavar” olarak biliniyor…

İsrail’in İran’a yönelik 13 Haziran’da başlattığı saldırılar 6. gününde de devam ediyor. İran’a ait olduğu belirtilen Hürremşehr tipi füzelerin Tel Aviv’e isabet ettiği bildirildi. Saldırı sonrası kentte sirenler çalarken, halk sığınaklara …

Sörf yaparken falezlerde mahsur kalan kediyi kurtardılar

Antalya’da SUP board (ayakta kürek sörfü) yapan AKUT gönüllüsü Kemal Macit, hemşire Şeyda Aka ve sporcu Can Çınar, falezlerde mahsur kalan anne kediyi bulunduğu yerden kurtardı. Kemal Macit, “Anne yavrularına kavuştu, biz de büyük bir mutluluk yaşadık” dedi.

Adana’daki cinayetin hükümlüsü Mersin’de yakalandı

Adana’da 18 yıl önce bir taksicinin öldürülmesinin ardından tutuklanan ve cezaevinden firar eden hükümlü, Mersin’de düzenlenen operasyonla yakalandı.

İtalya’da liselilere cep telefonu yasağı

İtalya’da lise öğrencilerinin cep telefonu kullanmasını yasaklayan bir genelge yayımlandı.

Netanyahu Amerikalılara seslendi: Bugün Tel Aviv yarın New York

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD merkezli ABC News’e verdiği röportajda, İran ile yaşanan gerilime dair çarpıcı açıklamalarda bulundu. Netanyahu, İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in hedef alınmasının çatışmayı “tırmandırmak yerine …

Hollanda’da 150 bin kişi, hükümetten İsrail’e “kırmızı çizgi çekmesi”ni istedi

Hollanda’nın idari başkenti Lahey’de toplanan yaklaşık 150 bin Hollandalı, hükümetten İsrail’e “Kırmızı Çizgi Çekmesi”ni istedi. Çok sayıda uluslararası ve yerel sivil toplum kuruluşunun (STK) ortak organizasyonuyla gerçekleştirilen gösteriye …