Yaslanmayı tersine çevirmenin doğal yolu

Resveratrol’un Sağlık Üzerindeki Etkileri

Doğal olarak bazı bitkilerde bulunan resveratrol, bitkilerin kendilerini korumak için ürettikleri bir polifenoldür. ‘’Bilimsel araştırmalara göre en güçlü antioksidanlardan biri olan resveratrol, yaşlanma karşıtı etkisiyle öne çıkıyor’’ diyen Diyetisyen ve Fitoterapi Uzmanı Merve Öz, bu konuda bilinmesi gerekenleri şöyle açıkladı.

Resveratrol, kalp hastalıkları, kanser, alzheimer ve diyabet gibi kronik hastalıklar üzerinde faydalı etkiler sağlayan bir bileşiktir. İyi kolesterol HDL’yi artırır, kötü kolesterol LDL’nin damarlardaki birikimini azaltır ve kanın pıhtılaşmasını engeller. Aynı zamanda yaşlanmayı da tersine çeviren etkisiyle bilinir.

En güçlü kaynağı üzümdür ve özellikle siyah üzümün kabuk kısmında ve çekirdeğinde bulunur.

Merve Öz

İŞTE DİĞER KAYNAKLARI

Resveratrol, üzüm dışında yer fıstığı, badem, yaban mersini, böğürtlen, çilek, antep fıstığı, kızılcık, dut, fındık gibi gıdalarda da bulunur.

FAYDALARI

  • Kan basıncını düşür: Daha fazla nitrik oksit üretimini sağlayarak kan damarlarının rahatlamasını sağlar.
  • Kan yağlarını düzenler: Kolesterol üretimini kontrol eden enzimi azaltarak LDL (kötü kolesterol) miktarını azaltır ve HDL (iyi kolesterol) miktarını artırır.
  • Yaşlanma karşıtıdır: Cilt ve damarları gençleştirici etkisi vardır, ayrıca alzheimerı önleyebilir.
  • İnsülini dengeler: Diyabetik bireylerde sorbitol birikimi ve oksidatif stresi azaltarak insülin dengesini sağlar.
  • Eklem ağrısını hafifletir: Artiritin etkilerini azaltır.
  • Kanseri riskini azaltır: Kanserli hücre büyümesini engelleyebilir.

TAKVİYELERE DİKKAT

Günlük olarak 5 gram resveratrol yeterlidir. Beslenmeyle birlikte toksik seviyelere ulaşılmamaktadır ancak takviye şeklinde alındığında dikkatli olunmalıdır. Takviye ürünlerinin yan etkileri ve etkileşimleri olabilir, bu nedenle doktor gözetiminde kullanılmalıdır.

Related Posts

Bakanlık açıkladı: 5 milyon kişinin yüzde 35’i fazla kilolu

Sağlık Bakanlığı, ‘İdeal Kilonu Öğren Sağlıklı Yaşa’ kampanyasının altıncı haftası sonunda 4 milyon 923 bin 302 kişinin boy ve kilo ölçümlerinin gerçekleştirildiğini, yaklaşık yüzde 35’inin fazla kilolu ve yüzde 26’sının obez aralığında olduğunu açıkladı.

Ergenlerde madde bağımlılığında aile desteği kritik önem taşıyor

Ergenlik dönemi, kişilerin kimliğini şekillendirdiği, duygusal ve sosyal gelişimin yoğun yaşandığı hassas bir süreç. Bu dönemde yaşanan değişimlerin bazen bağımlılık risklerini de beraberinde getirdiğine dikkat çeken Yeşilay Bilim Kurulu Üyesi, Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Prof. Dr. Şaziye Senem Başgül, ailelere erken uyarı işaretlerini dikkate almaları ve çocuklarıyla sağlıklı iletişim kurmaları yönünde çağrıda bulundu.

Her gün acı yiyenler dikkat: Bilimsel olarak kanıtlandı

Acı yiyeceklerin kilo verme üzerindeki potansiyel etkisi, uzmanların ve araştırmacıların dikkatini çekmeye devam ediyor. Pensilvanya Eyalet Üniversitesi’nden doktora sonrası araştırmacı Dr. Paige Cunningham’ın Verywell Health’e yaptığı açıklamaya göre, yiyeceklere lezzetini bozmayacak ancak acılık katacak kadar acı biber eklemek, daha az yemek yemenize yol açabilir.

Cam şişelerdeki tehlike açığa çıktı: İşte yıllardır bilmediğimiz gizli gerçek

Fransa Gıda Güvenliği Ajansı’nın yayımladığı yeni araştırmaya göre, cam şişelerdeki içecekler, plastik şişelere kıyasla 5 ila 50 kat daha fazla mikroplastik içeriyor. Araştırma, bu mikroplastiklerin kaynağının cam şişe değil, metal kapaklardaki boyalar olduğuna dikkat çekiyor.

Uzmanı açıkladı: Lenfödem mi selülit mi?

Lenfödemin ilerleyen aşamalarında hastalarda hareket zorluğu ve yaralar içinde kalan kollar ve bacakların görebildiğine dikkat çeken Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Deniz Çevirme, “Lenfödem sinsi-ilerleyici, kronikleşen ve ileri evrelerde tedavi edilmesi zorlaşan bir hastalıktır. İşte bu nedenle erken evrede tanınması çok önemlidir” dedi.

Şifalı olduğu sanılan ‘acı su’ için uzmanından tüketim uyarısı

Trabzon’da halk arasında ‘şifalı su’ olarak bilinen ve ağzı yakan tadıyla dikkat çeken mineralli su kaynaklarına ilgi büyük. Ancak uzmanlar, analiz yapılmadan tüketilen bu suların sağlık açısından ciddi riskler taşıyabileceği konusunda uyarıyor.