Türkiye’nin en dolarize illeri belli oldu: İlk beşte hangi şehirler var?

Türkiye Genelinde Döviz Mevduatı Yükselişte!

2025 yılının ilk çeyreğinde ekonomideki kırılganlığın arttığı dönemde, Türkiye genelinde döviz cinsi mevduatın toplam mevduat içindeki payı dikkat çekici bir şekilde yükseldi. Özellikle İstanbul’da döviz mevduatındaki artış, toplam yurt içi mevduatın neredeyse yarısına sahip olan şehri etkiledi. Aksaray, döviz mevduatının en yüksek olduğu il olarak öne çıkarken, Bingöl, Elazığ, Bayburt ve Çankırı da ilk beşte yer aldılar.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre, yurt içi yerleşiklere ait toplam mevduat ilk çeyrekte yüzde 12,2 artarak 2 trilyon 141,5 milyar liraya yükseldi. Bu mevduatın 12 trilyon 705,2 milyarını Türk Lirası cinsi, 7 trilyon 6,4 milyar liralık bölümünü ise döviz cinsi mevduatlar oluşturdu. Döviz mevduatındaki artış, bu dönemdeki en önemli etken oldu.

İlk üç ayda Türk Lirası mevduat hacmi yüzde 7,3 artarken, enflasyona göre reel olarak yüzde 2,6 daraldı. Döviz mevduatının TL cinsinden tutarında ise yüzde 22,2 büyüme görüldü. Bu dönemde döviz tevdiat hesaplarının payı ise yüzde 35,5’e çıktı.

Aksaray’da Dövizin Payı Yüksek

Aksaray, toplam mevduat içinde dövizin payının en yüksek olduğu il olarak öne çıkıyor. Mart sonu itibarıyla Aksaray’ın toplam mevduatının yüzde 48,8’ini döviz hesapları oluşturuyor. Bu oran, 2024 yılı sonundaki yüzde 48,2’lik orandan artış göstermiş durumda.

İstanbul ise toplam mevduatın yaklaşık yarısına sahip durumda. Mart sonu verilerine göre İstanbul, toplam yurt içi TL mevduatının yüzde 45,2’sine, döviz mevduatının ise yüzde 46,4’üne sahip.

Kişi Başına Düşen Ortalama Mevduat

İstanbul, kişi başına düşen ortalama 572 bin 797 lira mevduatla listenin başında yer alırken, Ankara ve Muğla da ilk sıralarda kendilerine yer buluyor. Tunceli ise sürpriz bir şekilde ilk 10’a giren iller arasında yer alıyor.

Related Posts

Seküler aklın din talebi ve Diyanet’in hutbeleri

Yaşadığı çağın izlerini üzerinde taşıyan bir varlık insan. İçinde bulunduğumuz zaman ve mekânın şartları, her açıdan üzerimizde etki bırakıyor. Az ya da çok, ama mutlaka etkiliyor insanı. Yirmi birinci yüzyılda yaşıyoruz. İnsanlık, zamanın bu dilimine gelinceye kadar çeşitli açılardan pek çok evreler geçirdi. Konumuz gereği insanlığın din ve inanç açısından yaşadığı gelişim ya da değişim evrelerine baktığımızda “zamanın ruhu” denilen şeyle karşılaşıyoruz. Mesela Ortaçağ’da dünyanın hangi coğrafyasına

Kira sözleşmelerinde yeni dönem: Emlakçılar da dahil edildi

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın başlattığı dijital kira sözleşmesi çalışmasında ikinci aşamaya geçildi. Kasım 2024’te tamamlanan ilk fazda, taşınmaz sahibi bireyler e-Devlet üzerinden dijital kira sözleşmeleri oluşturabiliyordu. Yeni düzenlemeyle …

Susanlar katliama ortaktır: İslam İşbirliği Teşkilatı’nın harekete geçmesi için Gazze’de daha kaç çocuk ölmeli?

Ana gayesi “Filistin mücadelesini desteklemek” olan 57 üyeli İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Gazze’yi unuttu. İsrail’in Filistinlilere karşı yürüttüğü soykırım devam ederken Siyonizme ve onun destekçilerinin yürüttüğü katliamlara karşı cılız kalan İİT’nin bu tavrı büyük tepki çekiyor. Gazze’de çocuklar açlıktan ölürken, on binlerce sivil katledilirken İslam coğrafyasına ve cılız kalan İİT’ye İsrail’e karşı çeşitli yaptırımları devreye alması konusunda çağrıda bulunuldu.

Taksilerde yeni dönem! Yıl sonuna kadar süre verildi: Zorunlu hale geliyor

Taksiyle yolcu taşımacılığı yapan mükelleflerin, yıl sonuna kadar birbiriyle bağlantılı çalışan taksimetre ve yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanması zorunlu olacak.

Trump görüşme öncesi Çin’e ayar verdi

ABD-Çin görüşmeleri öncesinde Trump’tan Çin’e yanıt geldi. ABD Başkanı Donald Trump, Çin’e yönelik yüzde 80’lik tarifenin doğru göründüğünü belirtti.

Bakan Kacır: 2030’a kadar seviye 3 yerli otonom aracın ülkemizde üretilmesini sağlayacağız

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Attığımız çok boyutlu adımlarla 2030 yılına dek elektrikli ve şarj edilebilir hibrit araçların ülkemizdeki pazar payını yüzde 35’in üzerine, bu araçlarda yerlilik oranımızı yüzde 75’e ve üretim kapasitemizi 1 milyona çıkaracağız. Batarya modül ve alt komponent yatırımlarıyla, ülkemizi bölgesel batarya üretim merkezlerinden biri haline getireceğiz. 2030’a kadar seviye 3 yerli otonom aracın ülkemizde üretilmesini de inşallah sağlayacağız” dedi.