Şifalı olduğu sanılan ‘acı su’ için uzmanından tüketim uyarısı

Doğu Karadeniz Mineralli Suları ve Sağlık

Doğu Karadeniz, muhteşem doğasıyla olduğu kadar zengin yer altı su kaynaklarıyla da dikkat çekiyor. Kentte böbrek taşı, mide rahatsızlığı, cilt ve göz hastalıkları gibi şikayetleri olan yerli ve yabancı turistler, mineralli suların bulunduğu kaynaklara ilgi gösteriyor. Bu sular halk arasında “şifalı su” ya da ağızda bıraktığı acı tat nedeniyle “acı su” olarak da anılıyor.

Bölgede çıkan düşük debili mineralli suların tüketimine ilişkin uzmanlar, tarım alanlarından uzak, belgeli ve analizi yapılmış suların tercih edilmesi konusunda uyarılarda bulunuyor.

Trabzon’da 20 Kaynak Tespit Edildi

KTÜ Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fatma Gültekin, doğal su kaynaklarının içerik analizleri yapılmadan kullanılmasının sağlık açısından riskli olduğunu vurgulayarak, su kaynaklarının kullanım alanlarına dikkat çekiyor. Trabzon’da yapılan çalışmalarda yaklaşık 20 kaynağın varlığı tespit edilmiş. Ancak birçoğunun debi ve boşalım açısından yetersiz olduğu belirlenmiş.

‘Sağlık Açısından Dikkat Edilmeli’

Maden sularının rastgele ve kontrolsüz şekilde tüketilmesine karşı çıkan Prof. Dr. Fatma Gültekin, su kaynaklarının analiz edilip özelliklerinin belirlenmesi gerektiğini vurguluyor. Su içerisinde bulunan iyonlar, ağır metaller ve zararlı parametreler sağlık açısından risk oluşturabilir, bu yüzden kullanmadan önce dikkatle incelenmeli.

‘Su Kaynaklarının Kontrolü Önemli’

Gültekin, su kaynaklarının gelecekte daha da değerli hale geleceğine dikkat çekerek, bölgedeki su kaynaklarının kullanımına özen gösterilmesi gerektiğini belirtiyor. Su kaynaklarının analiz edilmesi ve doğru kullanılmasının önemine değinen uzmanlar, yöre halkının bilinçli bir şekilde suyu tüketmesi gerektiğini vurguluyor.

‘Doğal ve Şifalı Suların Tüketimi’

Bölgede şifalı su içen Ayfer Demireren, doğal ve şifalı olduğuna inanarak yıllardır bu suyu kullanıyor. Köylerde bulunan kaynak sularının analiz edilmeden içilmemesi gerektiğini belirten Coşkun Komar ise su kaynaklarının korunması ve bilinçli kullanımının önemini vurguluyor.

Related Posts

Aile hekimleri kira kriziyle karşı karşıya; “Gerekli bütçe verilmeli!”

Aile hekimleri kira kriziyle karşı karşıya; “Gerekli bütçe verilmeli!”

Sadece 30 gün şekersiz yaşayın… Vücudunuzda neler değiştiğine inanamayacaksınız

Günlük hayatın görünmez bağımlılığı olan şeker, yalnızca damak tadımızı değil, bedenimizin işleyişini de etkiliyor. Sadece 30 gün boyunca ilave şekeri kesmek zihinsel berraklıktan karaciğer sağlığına, cilt gençliğinden bağışıklık sistemine kadar vücutta adeta sessiz bir devrim başlatıyor.

Aşırı sıcaklarda kalp krizi riski artıyor

Prof. Dr. Emre Durakoğlugil, yaz aylarında artan sıcaklıkların kalp sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti. Durakoğlugil, sıcak havaların kalbin iş yükünü önemli ölçüde artırdığına vurgu yaparak, “Bu durum kalp krizlerini tetikliyor, özellikle risk grubundaki kişiler için tehlike çanları çalıyor” dedi.

Diyabet alarmı: Çocuklarda vaka sayısı artışta

Ülkemizde 0-18 yaş grubundaki her 100 bin çocuktan yaklaşık 10-20’sinde Tip 1 diyabet görülüyor. Hastalığın görülme yaşı giderek düştüğünü, okul öncesi dönemde, hatta 1 yaşından küçük bebeklerde bile tanı konulabildiğini belirten Uzm. Dr. Jalilova, “Bu durum, ebeveynlerin ve sağlık çalışanlarının çocuklarda diyabet belirtilerini erken fark etmesinin önemini artırmaktadır” dedi.

“Yangınlarda Solunum Şikayetleri 3 Katına Çıkıyor”

Yangınlarda solunum şikayetleri 3 katına çıkıyor. Uzmanlar yangın sonrası solunum şikayetlerinin arttığına dikkat çekerek alınması gereken önlemleri anlattı. 

Bakanlık açıkladı: 5 milyon kişinin yüzde 35’i fazla kilolu

Sağlık Bakanlığı, ‘İdeal Kilonu Öğren Sağlıklı Yaşa’ kampanyasının altıncı haftası sonunda 4 milyon 923 bin 302 kişinin boy ve kilo ölçümlerinin gerçekleştirildiğini, yaklaşık yüzde 35’inin fazla kilolu ve yüzde 26’sının obez aralığında olduğunu açıkladı.