Küresel piyasalar merkez bankalarına odaklandı: “Bekle-gör” dönemi

Küresel Piyasalar, Merkez Bankalarının Faiz Kararı Öncesi Karışık Seyir İçinde

Küresel piyasalarda, merkez bankalarının faiz kararı öncesinde yatırımcılar “bekle-gör” yaklaşımına girmesiyle karışık bir seyir öne çıkıyor.

ABD Başkanı Donald Trump’ın tarife politikalarının dünya ekonomisine olan etkileri yakından takip ediliyor. Yarın ABD Merkez Bankası (Fed) ile perşembe günü İngiltere Merkez Bankasının (BoE) para politikası kararlarından alınacak sinyallerin piyasaların yönü üzerinde etkili olması bekleniyor.

Analistler, tarife uygulamalarının ABD ekonomisi üzerindeki etkilerinin Fed’in makroekonomik projeksiyonlarını değiştirmiş olabileceğini kaydederek, olası enflasyonist görünümün Fed’in faiz indirim sürecinde beklentilerden daha yavaş hareket edebileceğini söyledi.

Fed’in politika faizini sabit bırakacağı beklentisi hakimken, Bankanın temmuz ayında yüzde 72 ihtimalle faiz indirimi yapabileceği fiyatlanıyor.

Tarifeler Medya Şirketlerini Etkiledi

Tarife cephesinde yaşanan gelişmeler yakından takip ediliyor. Trump, film endüstrisine yönelik tarife söylemlerinin ardından film endüstrisi temsilcileriyle bir araya gelme sözü verdi. Bu açıklama sonrasında medya şirketlerinin hisselerinde düşüş yaşandı. ABD’li yapım şirketi Netflix’in hisseleri yüzde 1,9 değer kaybederken, Paramount’un hisseleri yüzde 1,6, Warner Bros Discovery’nin hisseleri yüzde 1,9 ve Walt Disney’in hisseleri yüzde 0,41 geriledi.

Piyasaların odağında olan tarife müzakereleri devam ediyor. ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, bazı anlaşmalara çok yakın olduklarını belirtirken, şirketlerin ticaret stratejilerinde belirsizliklerin devam ettiğini ifade etti.

Altın Üçüncü Gününde Yükselişte

Altının ons fiyatı yatırımcıların güvenli liman talebiyle üçüncü işlem gününde de yükselişini sürdürdü. Ons altın, dün yüzde 2,9 yükselişle 3.334 dolardan günü tamamladı ve yeni işlem gününde de yüzde 0,60 artışla 3.352 dolardan alıcı buluyor.

ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,35 seviyesinde dengelenirken, dolar endeksi yüzde 0,1 azalışla 99,8 seviyesinde bulunuyor. Brent petrolün varili ise yeni işlem gününde 60,9 dolardan satılıyor.

ABD’de AMD ve Super Micro Computer’in finansal sonuçları bugün takip edilecek. New York Borsası’nda dün S&P 500 endeksi yüzde 0,64, Nasdaq endeksi yüzde 0,74 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,24 değer kaybetti. ABD’de endeks vadeli kontratlar ise negatif bir seyirle güne başladı.

Avrupa’da Gündem Dolu

Avrupa borsalarında Fransa hariç pozitif bir seyir gözlenirken, yoğun veri gündemiyle ilgili beklentiler yüksek. Bölgede resesyon endişeleri devam ederken, imalat sanayi aktivitesindeki düşüş büyük önem taşıyor.

Analistler, imalat sanayi aktivitesindeki zayıflığın hizmet sektörü aktivitesini ön plana çıkardığını belirterek, bugün açıklanacak hizmet sektörü PMI verilerinin yatırımcıların odağında olduğunu söyledi.

Rusya-Ukrayna Savaşı’na yönelik haber akışı da bölgede yakından takip ediliyor. Dün Almanya’da DAX 40 yüzde 1,12, İtalya’da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,39 artarken, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,55 düştü. İngiltere’de ise tatil sebebiyle piyasalar kapalıydı. Avrupa’da endeks vadeli kontratlar ise negatif bir seyirle güne başladı.

Asya’da Müzakere Pozitifliği Hakim

Çin ve Hong Kong’da ABD ile ticaret savaşlarının daha da derinleşmeyeceğine dair iyimserliklerin etkisiyle pozitif bir seyir öne çıkarken, Japonya ve Güney Kore’de ise tatil sebebiyle işlemler gerçekleşmiyor.

Analistler, Çin ve ABD arasındaki ticaret gerilimlerinde yaşanan sınırlı iyileşmenin bölgede etkili olduğunu belirtirken, müzakerelere ilişkin gelişmelerin önemli gündemi oluşturmaya devam ettiğini ifade etti.

Çin’de nisan ayı Caixin hizmet sektörü PMI beklentilerin gerisinde kalarak 50,7 seviyesinde geldi. Bu döneme ilişkin bileşik PMI ise 51,1 seviyesinde açıklandı. Bu gelişmelerle, Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 1,1 ve Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 0,8 yükselişle işlem görüyor.

BIST 100’de Kayıplar Devam Ediyor

Borsa İstanbul’da dün satış ağırlıklı bir seyir izlenirken, BIST 100 endeksi yüzde 0,60 değer kaybederek 9.112,19 puandan günü tamamladı. Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda (VİOP) BIST 30 endeksine dayalı haziran vadeli kontrat ise yüzde 0,1 azalışla 10.440,00 puandan işlem gördü.

Dolar/TL, dün 38,5630 seviyesinden kapanış yaparken, bugün 38,6120 seviyesinden işlem görüyor. Yurt içinde reel efektif döviz kuru ve yurt dışında ABD’de dış ticaret dengesi, Euro Bölgesinde Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ile hizmet sektörü PMI verileri takip edilecek. Teknik açıdan BIST 100 endeksinde 9.000 ve 8.900 seviyeleri destek, 9.200 ve 9.300 seviyeleri direnç konumunda bulunuyor.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler:

  • 10.55 Almanya, nisan ayı hizmet sektörü/bileşik PMI
  • 11.00 Euro Bölgesi, nisan ayı hizmet sektörü/bileşik PMI
  • 11.30 İngiltere, nisan ayı hizmet sektörü/bileşik PMI
  • 12.00 Euro Bölgesi, mart ayı Üretici Fiyat Endeksi
  • 14.30 Türkiye, nisan ayı Reel Efektif Döviz Kuru
  • 15.30 ABD, mart ayı dış ticaret dengesi

Related Posts

Yemeksepeti’nin kurucusu adisyon paylaştı: ‘Tıka basa yedik, bu hesap geldi’

Yemeksepeti’nin kurucularından iş insanı Nevzat Aydın, Yunanistan’ın başkenti Atina’da yediği yemek sonrası ödediği hesabı sosyal medyadan paylaştı.

Orhan Sarıbal: ‘Soğanda üretici ile market arasındaki fiyat farkı yüzde 220’yi buldu’

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, kuru soğandaki üretici ve market fiyatları arasındaki farkı gündeme getirerek, tarlada çuvallanmış halde 6-8 liraya satılan soğanın market raflarında 25 liraya kadar yükseldiğini belirtti. Sarıbal, “Kuru soğan halde 16 liraya, pazarda 23 liraya, markette ise 25 liraya satılırken; üretici ve market fiyatları arasındaki fark yüzde 220’yi buldu. Üretici zarar ediyor, vatandaş ise soğan alamıyor” dedi.

Yabancıdan 1,2 milyar dolarlık satış

Yurt dışında yerleşik kişiler geçen hafta 173,6 milyon dolarlık hisse senedi alırken, 1,16 milyar dolarlık Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) ve 30,8 milyon dolarlık ÖST sattı.

Borsa günün ilk yarısında yükseldi (8 Mayıs 2025)

Saat 13.00 itibarıyla endeks, önceki kapanışa göre 143,99 puan artış gösterdi. Toplam işlem hacmi 42,4 milyar lira olarak kaydedildi. Bankacılık endeksi yüzde 0,9, holding endeksi ise yüzde 0,68 değer kazandı. Tüm sektör endeksleri yükseliş …

İSO Türkiye İhracat İklimi Endeksi: Dış talep koşullarında ılımlı iyileşme devam ediyor

İSO Türkiye İhracat İklimi Endeksi: Dış talep koşullarında ılımlı iyileşme devam ediyor

Nisanda en fazla aylık reel getiri külçe altında oldu

Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde nisanda en yüksek aylık reel getiri yüzde 8,54 ile külçe altında gerçekleşti.