İSO Türkiye İhracat İklimi Endeksi: Dış talep koşullarında ılımlı iyileşme devam ediyor

İSO Raporuna Göre Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Nisan Ayında İyileşmeye Devam Ediyor

Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarında yaşanan gelişmeleri takip eden İstanbul Sanayi Odası (İSO), Nisan 2025 dönemi Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi sonuçlarını açıkladı.

Rapora göre, endeksteki tüm rakamların 50’nin üzerinde olması ihracat ikliminde iyileşmeye işaret ederken, 50’nin altındaki değerler ise bozulma anlamına geliyor.

Nisan ayında endeks, Mart ayındaki 51,5 seviyesinden hafif bir düşüşle 50,8’e gerileyerek dış talep koşullarında ılımlı bir iyileşmeyi gösterdi.

Öte yandan, Ocak 2024’ten bu yana süregelen güçlenme eğilimi devam etse de Nisan ayı verisi son 5 ayın en düşük ivmesini temsil ediyor.

Almanya’da üretimde yaşanan düşüş dikkat çekerken, ABD’de ise ikinci en büyük ihracat pazarı olarak üretim genişlemeyi sürdürdü.

Diğer yandan, Birleşik Krallık’ta ekonomik aktivitenin azalması, İspanya ve Hollanda’da büyüme yavaşlarken, İtalya’da üst üste üçüncü kez aylık bazda artış yaşandı.

Orta Doğu’da ise Suudi Arabistan’ın hızlı büyüme grafiği dikkat çekti, Kenada ise ekonomik aktivitede keskin bir düşüş yaşandı.

Almanya ve ABD’de Üretimdeki Durum

Türk imalatçılarının en büyük ihracat pazarı olan Almanya’da üretim, mart ayında yaşanan artışın ardından Nisan ayında yeniden düşüş gösterdi.

Aynı dönemde Birleşik Krallık’ta ekonomik aktivite azalırken, ABD’de üretim genişlemeye devam etti.

Ancak büyük ölçüde ılımlı düzeyde olan büyüme, Eylül 2023’ten bu yana en düşük seviyede gerçekleşti.

Diğer yandan, İspanya ve Hollanda’da büyüme yavaşlarken, İtalya’da ekonomik aktivitede artış yaşandı. Fransa, Romanya ve Rusya’da ise üretim azaldı.

Orta Doğu’da ise Birleşik Arap Emirlikleri’nin hızlı büyüme performansı dikkat çekerken, Suudi Arabistan’ın en hızlı büyüyen ülke olması önemli bir gelişme olarak kaydedildi.

Nisan ayında ekonomik aktivitede en keskin düşüş Kanada ve Meksika’da yaşanırken, Vietnam, Endonezya ve diğer ülkelerde de belirgin ivme kaybı gözlendi.

S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker’a göre, küresel ticaretteki belirsizliklere rağmen Türk imalat sektörü ihracatçılarının nisan ayında talep ikliminde yaşanan iyileşmenin umut verici olduğu belirtildi.

Harker, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Küresel ticaretteki aksamaların, Türk ihracatçılarının önümüzdeki performansını etkilemesi muhtemel. Ancak, nisan ayında talep ikliminde yaşanan hızlı iyileşme umut verici bir gelişme.” dedi. (AA)

Related Posts

Bitcoin 100 bin doları aştı: Gözler yeni rekorda

Bitcoin’in fiyatı, ABD ile Çin arasında başlaması beklenen ticaret görüşmelerinin etkisiyle 7 Şubat’tan bu yana ilk kez 100 bin dolar seviyesini geçti. Analiz şirketi Coinmarketcap’in verilerine göre, Bitcoin dahil küresel kripto para piyasasının …

Trump Biden’ın Çip İhracat Politikalarını Değiştirmeye Hazırlanıyor

ABD Başkanı Donald Trump, Joe Biden’ın yapay zeka için kullanılan gelişmiş çiplerin ihracatının sıkılaştırılmasına yönelik düzenlemeyi kaldırmayı ve yeni bir düzenleme yapmayı planlıyor. Ticaret Bakanlığı sözcüsünün dün yaptığı açıklamaya göre, Trump …

Yemeksepeti’nin kurucusu adisyon paylaştı: ‘Tıka basa yedik, bu hesap geldi’

Yemeksepeti’nin kurucularından iş insanı Nevzat Aydın, Yunanistan’ın başkenti Atina’da yediği yemek sonrası ödediği hesabı sosyal medyadan paylaştı.

Orhan Sarıbal: ‘Soğanda üretici ile market arasındaki fiyat farkı yüzde 220’yi buldu’

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, kuru soğandaki üretici ve market fiyatları arasındaki farkı gündeme getirerek, tarlada çuvallanmış halde 6-8 liraya satılan soğanın market raflarında 25 liraya kadar yükseldiğini belirtti. Sarıbal, “Kuru soğan halde 16 liraya, pazarda 23 liraya, markette ise 25 liraya satılırken; üretici ve market fiyatları arasındaki fark yüzde 220’yi buldu. Üretici zarar ediyor, vatandaş ise soğan alamıyor” dedi.

Yabancıdan 1,2 milyar dolarlık satış

Yurt dışında yerleşik kişiler geçen hafta 173,6 milyon dolarlık hisse senedi alırken, 1,16 milyar dolarlık Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) ve 30,8 milyon dolarlık ÖST sattı.

Borsa günün ilk yarısında yükseldi (8 Mayıs 2025)

Saat 13.00 itibarıyla endeks, önceki kapanışa göre 143,99 puan artış gösterdi. Toplam işlem hacmi 42,4 milyar lira olarak kaydedildi. Bankacılık endeksi yüzde 0,9, holding endeksi ise yüzde 0,68 değer kazandı. Tüm sektör endeksleri yükseliş …