Welcome to Our Website

Emekli zammında hesaplar baştan sona değişti! Yeni formül ortaya çıktı! İşte en düşük emekli maaşı

Milyonlarca emekli bekliyor. Emekli aylıklarına yapılacak zamda sistem değişiyor. Şu ana kadar var olan enflasyon verilerine göre zam alan emekli vatandaşların, artık bir sonraki yılda oluşması öngörülen enflasyon rakamlarına göre zam alması gündemde. Böylece maaşların enflasyon karşısında erimesinin de önüne geçilmiş olacak. Emekli maaş zammı için bakanlıklar bu hafta kritik bir toplantı gerçekleştirecek. Emekli maaşı ek zam için formülü ise Cevdet Yılmaz duyurdu. Zam haberi ile ilgili son dakika gelişmelerinin ayrıntıları…

Emekliye zam takvimi belli oldu. 7 bin 500 TL olan en düşük emekli maaşı artacak. Cumhurbaşkanı Yardımcılığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı, Meclis’in açılacağı 1 Ekim öncesi emekli maaşı zammı düzenlemesi için çalışmalarda gaza basarken detaylar da yavaş yavaş gün yüzüne çıkmaya başladı.

Milyonlarca emekli gözünü Ankara’dan gelecek açıklamalara çevirirken bu hafta kritik bir toplantı gerçekleştirileceği öğrenildi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek geçtiğimiz günlerde memur ve emeklinin zam hesabında sistemin değişeceğini, artışın hedef enflasyona göre yapılacağını duyurmuştu. Zam formülleri tartışılırken Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’dan bir ipucu geldi.

Yılmaz oransal artış ve refah payı açıklaması yaparken, yılbaşı itibarıyla memurların maaşlarında enflasyon oranına göre bir artış olacağını, bu artışın memur emeklilerine de yansıyacağını dile getirdi. Yılmaz, “İşçi emeklileri, Bağ-Kur emeklileri ve asgari emekli aylığı alanlara ilişkin oransal artışlar ve enflasyon farkı olacak.

Sayın Cumhurbaşkanı’mızın talimatıyla bu kesimlere dönük dengeleyici bir çalışmayı sürdürüyoruz. Çalışmayı yıl sonuna kadar tamamlayarak emeklimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Düşük alanları destekleyici mahiyette bir yaklaşımımız olacak” diye konuştu.

Emekli zammına ilişkin son kulisler neler? Maaşlara zamlar ne zaman yansıyacak? Konuya ilişkin konuşan Takvim Gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem, emekliye yapılan zamların Ocak ve Temmuz ayları olmak üzere iki kere yapıldığını anımsatarak, ek bir zam için yasal düzenlemeye ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

“Yasal düzenleme olarak hızlıca çıkarılıyor ve emeklilerin maaş gününe yetiştiriliyor” diyen Erdem, “O yüzden de bir Meclis aşaması bunda kesinlikle olması lazım. Çalışma Bakanlığı ve Hazine Bakanlığı bürokratları zaten teknik çalışmayı bir süredir devam ettiriyorlardı. Bakanlar düzeyinde de bir toplantı olmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Seyyanen zam, oransal ilave refah payı ya da taban maaş düzenlemesi gibi 3 formülden birinin seçilerek Meclis’e iletilecek taslağın, Resmi Gazete’de yayımlanmasından sonra yürürlüğe gireceğini belirten Erdem, “Ama onun yürürlük tarihi de yine yasanın içinde yer alacak. Acaba Ocak ayından sonra mı olur daha önce mi olur onu da göreceğiz.

Çünkü yapılan açıklamalar yıl sonuna kadar bu iş bitecek diye. Spesifik bir konu herkes için farklı hesap var. Bir bütçe çalışması yapılmak zorunda. Ama burada emeklilerin alım gücünü artırıcı özellikle de düşük maaş alanları yani 7.500 TL’lik taban maaşın altında alanları toparlayacak onların alım güçlerini artıracak bir çalışmayı göreceğiz” şeklinde konuştu.

Erdem emekli zammı Ocak 2024 maaşları içinse, “Daha sonra da enflasyon açıklanacak 3 ocak tarihinde. Ona göre de emekliler rutin zamlarını alacaklar. Orada da bir refah payı geleceğini az çok tahmin ediyoruz. Zam oranının yüzde 50’lileri bulacağı söylendi. Dolayısıyla emeklilerin dar gelirlilerin ve memurların gelirlerini artırıcı bir çalışma yürüyor” dedi.

Sosyal Güvenlik Uzmanı Murat Bal ise Hazine Bakanı Şimşek’in açıklamalarını anımsatarak, “Bunun üzerinden baktığımızda gerek memur maaşları, asgari ücret, emekli maaşları bütün bu maaşların belirlenmesindeki yöntem bu şekilde olacak. Şu an itibariyle görünen bu” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

....