Borçsuz kimse kalmadı: Ortalama kredi borcu 100 bin lirayı aştı

Türkiye’de Bireysel Kredi Borcu 100 Bin Lirayı Aştı

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi’nin son verilerine göre, Mart 2025 itibarıyla bireysel kredi borcu olan kişi sayısı 42 milyon 159 bin kişiye yükseldi. Bireysel kredilerin içerisinde yer alan kredi kartları, kredili mevduat hesapları (KMH), konut, taşıt ve ihtiyaç kredilerinde kişi başına düşen ortalama borç tutarı ilk kez 100 bin lirayı geçti.

BirGün’den Havva Gümüşkaya’nın haberine göre, Mart ayında Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi verilerine göre bireysel kredi kartı borçları 2 trilyon 36 milyar lira seviyesine ulaştı. 2024 yılı Mart ayındaki 37.2 milyon kredi kartı kullanıcısı sayısı, Mart 2025 itibarıyla 39.1 milyona yükseldi.

Kısa vadeli borçlanma aracı olarak kullanılan Kredili Mevduat Hesapları’nda (KMH) ciddi bir artış yaşandı. 2024 yılında 220 milyar lira olan KMH bakiyesi, 2025 itibarıyla 518 milyar liraya yükseldi. KMH kullanan kişi sayısı 30.5 milyona çıkarken, kişi başına düşen ortalama borç miktarı 16 bin 975 lira oldu. KMH’lerde tasfiye oranı yüzde 3.6’ya çıktı.

İHTİYAÇ KREDİSİ KULLANIMI AZALDI, BORÇ MİKTARI ARTTI

Uygulanan sıkı para politikaları nedeniyle ihtiyaç kredisine erişim zorlaştı. İhtiyaç kredisi borçluları bir yılda 13.4 milyondan 11.1 milyona geriledi. Ancak kişi başına düşen ortalama borç miktarı 66 bin 318 TL’den 97 bin 575 liraya yükseldi.

İhtiyaç kredilerinde tasfiye olunacak kredilerin oranı ise yüzde 5’e ulaştı.

İstanbul Ekonomi Araştırma tarafından hazırlanan Türkiye Raporu‘na göre, katılımcıların yüzde 71’i Mayıs ayında ekonomiyi “kötü/çok kötü” olarak değerlendirdi. Ekonominin geleceğine dair karamsarlık oranı yüzde 53 oldu. Katılımcıların yüzde 21’i iyileşme, yüzde 26’sı ise değişim beklemediğini ifade etti.

“Gelirim giderimi karşılamadı” yanıtını verenlerin en yüksek oranına yüzde 66 ile işsizler sahipken, bu oranı yüzde 64 ile yevmiyeli çalışanlar takip etti. Yaklaşık her 3 emekli, çalışmayıp iş aramayan ve devlet memuru katılımcıdan 1’i “Geçtiğimiz ay gelirim giderimi ucu ucuna karşıladı” yanıtını verdi.

Related Posts

Prof. Dr. Özkaya: Zeytinlikler zarar görmeden taşınabilir

Maden Kanunu’nda yapılması öngörülen geçici düzenlemeler kapsamında, sınırlı sayıdaki maden sahasının rezerv alanlarında yer alan zeytin ağaçlarının taşınması planlanıyor. Ağaçların zarar görmeden taşınıp taşınamayacağı ile ilgili soruları cevaplayan Prof. Dr. Mücahit Taha Özkaya, zeytin ağaçlarının uygun koşullarda 3 bin yaşındaki ağacın bile kadar taşınabileceğini söyledi.

ING tarih verdi: Dolar 47 TL olacak!

Uluslararası finans kuruluşu ING, Haziran ayı döviz piyasası raporunda Türk lirasına yönelik beklentilerini güncelledi. Raporda, TL’nin önümüzdeki aylarda kademeli olarak değer kaybetmeye devam edeceği öngörülürken, 1 yıl sonra doların 47 TL’ye …

Tatil fiyatlarında İspanya’yı geçtik

Artan maliyetlerle birlikte her yıl Euro bazında fiyat yükselten turizm sektörü, temmuz ağustos dönemi fiyatlarıyla İspanya’yı da geri bıraktı. Geçen yıl İspanya Türkiye’ye kıyasla iki kat fazla turizm geliri elde etmişti.

Tüketim oranına göre suya kademeli tarife dönemi

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), su tasarrufunu teşvik etmek amacıyla yeni bir fiyatlandırma modeline geçileceğini duyurdu. Buna göre, düşük su tüketimi yapan konut abonelerine yüzde 10 oranında indirim uygulanacak. Öte yandan, 30 metreküp ve …

Avrupa’da gaz fiyatları, İsrail’in İran’a saldırısının ardından yüzde 4 yükseldi

Avrupa’da doğal gaz fiyatları İsrail’in İran’a saldırısının ardından güne yüzde 4 yükselişle başlarken, son 5 haftanın en büyük artışı görüldü.

En düşük emekli maaşı 35 bin lira olacak

Yargıtay Onursal Üyesi Seyfettin Çilesiz, Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) enflasyonu düşük açıklayıp maaş zamlarını budadığı gerekçesiyle ‘asılsız veri’ davası açmıştı. Bu kez 2023 yılında memura verilen 8 bin 77 liralık seyyanen zammın …