Kolesterol ilaçları bunamaya yol açar mı?

Yağ ve Kolesterol Beyin Sağlığı İçin Neden Önemlidir?

Yağ ve kolesterol, beyinde bulunan doğal maddelerdir ve vücuttaki kolesterolün önemli bir kısmı beynimizde yer almaktadır. Uzmanlara göre, kolesterol bellek ve öğrenme süreçlerinde sinirler arası bağlantı için kritik bir rol oynamaktadır.

Prof. Dr. Kaynak Selekler

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Kaynak Selekler, çabuk düşünme ve hızlı reaksiyon sürelerinin kolesterol düzeyiyle ilişkili olduğunu belirtiyor. Ancak, yüksek kolesterol seviyeleri damar sertliğine, kalp krizine, felce ve hatta demansa (bunama) ve Alzheimer gibi yaygın demans türlerine yol açabilir.

Erken Yaşta Kolesterol Kontrolü Önemlidir

Amerikan Kalp Derneği, 20 yaşından büyük bireylerin her 4-6 yılda bir kan kolesterol düzeylerini kontrol ettirmelerini önermektedir. Bu kontrol, yüksek dansiteli lipoprotein (HDL) kolesterol (iyi kolesterol), düşük dansiteli lipoprotein (LDL) kolesterol (kötü kolesterol) ve total kolesterolü içermektedir. Kan kolesterol düzeyinin 200 mg/dl veya altında olması idealdir, çünkü yüksek kolesterol kalp hastalığı ve felç riskini artırabilir.

Demans için 14 Risk Faktörü

Lancet Demans Komisyonu, 2020 yılında Alzheimer hastalığı dahil olmak üzere tüm demans tipleri için 12 risk faktörü belirlemişti. Bu risk faktörleri arasında düşük eğitim düzeyi, işitme kaybı, hipertansiyon, sigara, obezite, depresyon ve fiziksel hareketsizlik bulunmaktadır. 2024 yılında ise komisyon, bu listeye görme kaybı ve yüksek LDL kolesterol düzeyini eklemiştir. Bu risk faktörlerini azaltarak, demans vakalarının yüzde 40-50’sinin önlenebileceği tahmin edilmektedir.

Kötü Kolesterol Yükselmesinin Nedenleri

Yüksek LDL (kötü kolesterol) seviyelerinin nedenleri şunlar olabilir: genetik faktörler, doymuş yağ, trans yağ ve kolesterol içeren yiyeceklerin fazla tüketimi, aşırı kilo veya obezite, hareketsiz yaşam tarzı ve stres. Stresin direkt olarak kolesterolü yükseltici bir etkisi olmasa da, strese bağlı yaşam tarzı değişiklikleri kolesterol seviyelerini etkileyebilir.

Diyet ve Egzersizle Düşmezse İlaç Kullanımı Gerekli Olabilir

Kolesterol yüksekliği, vasküler demans ve Alzheimer risk faktörü olarak bilinmektedir. Son araştırmalar, kötü kolesterolün (LDL) Alzheimer ve demans riskini artırabileceğini göstermektedir. Bu durumda, diyet ve egzersiz yeterli olmadığında kolesterol düşürücü ilaçların (statinler) kullanılması önerilmektedir, çünkü bu ilaçlar bunama ve Alzheimer gibi rahatsızlıklara karşı da ek koruma sağlayabilir.

Araştırma Sonuçları

Statinlerin bilişsel işlev üzerinde olumsuz etkileri olduğuna dair endişeler olmasına rağmen, yapılan çalışmalar bu ilişkinin olmadığını göstermektedir. LDL kolesterol seviyeleri yüksek olan bireylerde statin kullanımıyla bilişsel işlevde herhangi bir değişiklik saptanmamıştır. Bu nedenle, statinlerin bilişsel işlev bozukluğuna veya demansa yol açabileceği endişesi doğrulanmamıştır.

Related Posts

Bakanlık açıkladı: 5 milyon kişinin yüzde 35’i fazla kilolu

Sağlık Bakanlığı, ‘İdeal Kilonu Öğren Sağlıklı Yaşa’ kampanyasının altıncı haftası sonunda 4 milyon 923 bin 302 kişinin boy ve kilo ölçümlerinin gerçekleştirildiğini, yaklaşık yüzde 35’inin fazla kilolu ve yüzde 26’sının obez aralığında olduğunu açıkladı.

Ergenlerde madde bağımlılığında aile desteği kritik önem taşıyor

Ergenlik dönemi, kişilerin kimliğini şekillendirdiği, duygusal ve sosyal gelişimin yoğun yaşandığı hassas bir süreç. Bu dönemde yaşanan değişimlerin bazen bağımlılık risklerini de beraberinde getirdiğine dikkat çeken Yeşilay Bilim Kurulu Üyesi, Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Prof. Dr. Şaziye Senem Başgül, ailelere erken uyarı işaretlerini dikkate almaları ve çocuklarıyla sağlıklı iletişim kurmaları yönünde çağrıda bulundu.

Her gün acı yiyenler dikkat: Bilimsel olarak kanıtlandı

Acı yiyeceklerin kilo verme üzerindeki potansiyel etkisi, uzmanların ve araştırmacıların dikkatini çekmeye devam ediyor. Pensilvanya Eyalet Üniversitesi’nden doktora sonrası araştırmacı Dr. Paige Cunningham’ın Verywell Health’e yaptığı açıklamaya göre, yiyeceklere lezzetini bozmayacak ancak acılık katacak kadar acı biber eklemek, daha az yemek yemenize yol açabilir.

Cam şişelerdeki tehlike açığa çıktı: İşte yıllardır bilmediğimiz gizli gerçek

Fransa Gıda Güvenliği Ajansı’nın yayımladığı yeni araştırmaya göre, cam şişelerdeki içecekler, plastik şişelere kıyasla 5 ila 50 kat daha fazla mikroplastik içeriyor. Araştırma, bu mikroplastiklerin kaynağının cam şişe değil, metal kapaklardaki boyalar olduğuna dikkat çekiyor.

Uzmanı açıkladı: Lenfödem mi selülit mi?

Lenfödemin ilerleyen aşamalarında hastalarda hareket zorluğu ve yaralar içinde kalan kollar ve bacakların görebildiğine dikkat çeken Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Deniz Çevirme, “Lenfödem sinsi-ilerleyici, kronikleşen ve ileri evrelerde tedavi edilmesi zorlaşan bir hastalıktır. İşte bu nedenle erken evrede tanınması çok önemlidir” dedi.

Şifalı olduğu sanılan ‘acı su’ için uzmanından tüketim uyarısı

Trabzon’da halk arasında ‘şifalı su’ olarak bilinen ve ağzı yakan tadıyla dikkat çeken mineralli su kaynaklarına ilgi büyük. Ancak uzmanlar, analiz yapılmadan tüketilen bu suların sağlık açısından ciddi riskler taşıyabileceği konusunda uyarıyor.