Bursa’da Zirai Don Meyve Ağaçlarını Vurdu

Zirai Don Bursa’da Meyve Ağaçlarında Büyük Zarara Yol Açtı

Zirai don nedeniyle Bursa’nın bazı ilçelerinde meyve ağaçlarında ciddi kayıplar yaşandı. Ülkenin genelinde etkili olan zirai don, Bursa’daki tarım ürünlerine de zarar verdi. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri, üreticilerin talepleri üzerine saha çalışmalarını hızlandırdı ve hasar tespit çalışmalarına başladı.

Ekiplerin yaptığı incelemelere göre, özellikle meyve ağaçlarında yüzde 30 ila 80 arasında kayıplar yaşandığı belirlendi. Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Fevzi Çakmak, Bursa’da ciddi hasarın yaklaşık yüzde 70’ine kadar ulaştığına dikkat çekerek, “Kiraz, erik, kayısı, şeftali, nektarin ve hatta cevizde bile önemli zararlar var. İznik, Orhangazi, İnegöl ve Kestel gibi ilçelerde hasar oranları çok yüksek” dedi.

Çakmak, zirai donun meyve ağaçlarının en hassas dönemi olan çiçek ve tomurcuk aşamasında meydana geldiğini vurgulayarak, “Bu süreçte meyve ağaçlarının tüm çiçek ve tomurcukları zarar gördü. Bursa’da zirai donun maliyeti çok yüksek oldu” açıklamasında bulundu.

Çakmak, Bursa’nın yanı sıra tüm Türkiye genelinde benzer sorunlar yaşandığını belirterek, “Bu yıl meyve fiyatlarının yüksek olacağını söyleyebilirim. Çiftçiler gerçekten mağdur durumda. Zirai dondan etkilenen tüm çiftçilere destek olunmalıdır. Don etkilenen bölgelerin acil olarak afet bölgesi ilan edilmesi gerekmektedir. Çiftçilerin zararlarının karşılanması önemlidir. Tüm çiftçilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum, gerçekten çok üzgünüz” şeklinde konuştu. – BURSA

Related Posts

Seküler aklın din talebi ve Diyanet’in hutbeleri

Yaşadığı çağın izlerini üzerinde taşıyan bir varlık insan. İçinde bulunduğumuz zaman ve mekânın şartları, her açıdan üzerimizde etki bırakıyor. Az ya da çok, ama mutlaka etkiliyor insanı. Yirmi birinci yüzyılda yaşıyoruz. İnsanlık, zamanın bu dilimine gelinceye kadar çeşitli açılardan pek çok evreler geçirdi. Konumuz gereği insanlığın din ve inanç açısından yaşadığı gelişim ya da değişim evrelerine baktığımızda “zamanın ruhu” denilen şeyle karşılaşıyoruz. Mesela Ortaçağ’da dünyanın hangi coğrafyasına

Kira sözleşmelerinde yeni dönem: Emlakçılar da dahil edildi

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın başlattığı dijital kira sözleşmesi çalışmasında ikinci aşamaya geçildi. Kasım 2024’te tamamlanan ilk fazda, taşınmaz sahibi bireyler e-Devlet üzerinden dijital kira sözleşmeleri oluşturabiliyordu. Yeni düzenlemeyle …

Susanlar katliama ortaktır: İslam İşbirliği Teşkilatı’nın harekete geçmesi için Gazze’de daha kaç çocuk ölmeli?

Ana gayesi “Filistin mücadelesini desteklemek” olan 57 üyeli İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Gazze’yi unuttu. İsrail’in Filistinlilere karşı yürüttüğü soykırım devam ederken Siyonizme ve onun destekçilerinin yürüttüğü katliamlara karşı cılız kalan İİT’nin bu tavrı büyük tepki çekiyor. Gazze’de çocuklar açlıktan ölürken, on binlerce sivil katledilirken İslam coğrafyasına ve cılız kalan İİT’ye İsrail’e karşı çeşitli yaptırımları devreye alması konusunda çağrıda bulunuldu.

Taksilerde yeni dönem! Yıl sonuna kadar süre verildi: Zorunlu hale geliyor

Taksiyle yolcu taşımacılığı yapan mükelleflerin, yıl sonuna kadar birbiriyle bağlantılı çalışan taksimetre ve yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanması zorunlu olacak.

Trump görüşme öncesi Çin’e ayar verdi

ABD-Çin görüşmeleri öncesinde Trump’tan Çin’e yanıt geldi. ABD Başkanı Donald Trump, Çin’e yönelik yüzde 80’lik tarifenin doğru göründüğünü belirtti.

Bakan Kacır: 2030’a kadar seviye 3 yerli otonom aracın ülkemizde üretilmesini sağlayacağız

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Attığımız çok boyutlu adımlarla 2030 yılına dek elektrikli ve şarj edilebilir hibrit araçların ülkemizdeki pazar payını yüzde 35’in üzerine, bu araçlarda yerlilik oranımızı yüzde 75’e ve üretim kapasitemizi 1 milyona çıkaracağız. Batarya modül ve alt komponent yatırımlarıyla, ülkemizi bölgesel batarya üretim merkezlerinden biri haline getireceğiz. 2030’a kadar seviye 3 yerli otonom aracın ülkemizde üretilmesini de inşallah sağlayacağız” dedi.